İş Fikirleri

Güneş Enerjisi Santrali Kurmak

Güneş enerjisi santrali kurmak için neler gereklidir? Güneş enerjisi santrali için 2021 yılında nasıl bir plan oluşturmalı ve maliyeti nedir?

Bu yazıda yeni ve farklı bir iş fikri arayan kişiler için güneş enerjisi santrali kurmak fikrinden bahsedeceğiz.Kurulum maliyeti,aylık getirisi,kaç ayda maliyetini çıkaracağı ve hangi iklim şartları için daha uygun olduğu gibi tüm konulara değineceğiz.Güneş enerjisi santrali kurmak, dünya çapında yeni ve çok karlı bir iş modeli.Sizler de konudaki tüm detayları inceleyerek kendi güneş enerji sisteminizi kurabilirsiniz.

Güneş Enerjisi Santrali Kurmak Nedir?

Zamlar ile birlikte sürekli artış gösteren enerji maliyetleri, firma ve vatandaşları enerji üretiminde alternatif kaynaklar arayışına sürekledi. Güneş enerji sisteminin en güzel yanı, boş arazilere kurulabileceği gibi evlerin çatısına da kurulabilmektedir. Yani kendi güneş panelinizi kurarak evinizin elektrik faturasından kurtulabilirsiniz.

Güneş panelleri kurmanın 2 çeşidi vardır.

  • Evinizin elektrik faturasını düşürmek
  • Elektrik üretip dağıtım şirketlerine satmak

Kendi eviniz için güneş paneli kurmayı düşünüyorsanız 2-4 kW elektrik üretmeniz yeterli olacaktır. kW başına maliyet ortalama 7.500 TL civarıdır.Yani 4-5 kişilik bir aile evinin tüm elektrik giderlerini ortalama 15.000 TL ile karşılayabilirsiniz. Maliyeti hesaplarken bu sistemin bakımları düzenli yapıldığı takdirde uzun ömürlü olduğunu göz önünde bulundurmak gerekir.

Elektrik üretip dağıtım kurumlarına satmayı hedefliyorsanız güneş tarlası kurmanız gerekecektir. Evde üretip etrafa satarım gibi bir düşünceniz var ise bunu derhal aklınızdan çıkarın. Çünkü her bir ev maksimum 10 kW üretebilir ve satmaya kalktığınız da çok çok düşük miktarlar kazanırsınız.

Güneş Tarlası Kurulumu ve  Maliyeti

Güneş tarlası kurmak maliyetli bir iştir ancak yapıldığı takdirde getirisi de bir o kadar fazla. Güneş paneli kurmak için seçeceğiniz tarla tarıma elverişli, üzerinde herhangi ağaç..vb olmaması gerekir. Enerji dağıtım hatlarına yakın olması sizi büyük bir masraftan kurtaracaktır. Tarla ile bağlantı yapılacak dağıtım hattının kilometre maliyeti 75.000 TL civarıdır.

Tarlayı güney cephesinden seçmek size büyük bir artı sağlayacak.Bulunduğunuz şehrin güney cephesindeki pekte verimli olmayan tarlaları araştırarak kurulum için bütçenize en uygun olanı seçebilirsiniz. Tarlayı bulduktan sonra Trafo merkezine uzaklığını iyi kontrol edin. Eğer aradaki mesafe 20 KM‘den fazla ise başvurunuz olumsuz sonuçlanacaktır.

Tarla ile trafo merkezi arasındaki net mesafeyi öğrenmek için parsel numarasını enerji dağıtım şirketinden sorgulayabilirsiniz.

Yukarıdaki tüm anlatılanları yaptıktan sonra il tarım müdürlüğüne giderek dilekçe vermeniz gerekiyor. Müdürlük mühendisleri gerekli araştırmaları yaptıktan sonra olumlu ya da olumsuz olarak size dönüş yapacaktır.

Tüm izin işlemlerini hallettikten sonra artık panellerin kurulum bedeli Megawatt başına 500.000 TL ile 1.000.000 TL arasında değişkenlik gösterebilir.

Üretmiş olduğunuz elektrik elinizde kalır diye korkmayın. Başta devlet olmak üzere birkaç özel kurum sizden bunu satın alma garantisi veriyor. Güneş Enerjisi Santrali kurmanın getirisi ortalama yıllık 75.000 TL civarıdır.

Bu yazı da sizlere Güneş Enerjisi Santrali Kurmak için ne tür adımları izlemelisiniz anlatmaya çalıştık. Dilerseniz daha düşük bütçe ile yapılabilecek işler için Düşük Bütçeli İş Fikirleri konumuza da göz atabilirsiniz.

İş Fikrim

İş fikirleri, para kazanma yolları, yurtdışında iş bulmak ve yurtdışındaki yaşam koşulları hakkında en güncel bilgileri sunmayı amaçlıyoruz

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu